
Η βαριατρική χειρουργική είναι μια διαδικασία που σώζει ζωές, από την οποία θα χάσετε βάρος, θα μειώσετε τις συννοσηρότητες σας και θα δείχνετε και θα αισθάνεστε καλύτερα. Αλλά για να είστε επιτυχημένοι μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας. Ακούγεται αρκετά εύκολο, αλλά είναι; Η αλλαγή είναι δύσκολη, ειδικά για εκείνους που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους χωρίς υγιή σχέση με το φαγητό. Η ύπαρξη στόχων και ενός πλάνου είναι απαραίτητη για τη διαχείριση αυτής της αλλαγής.
Η Roux-en-Y Γαστρική Παράκαμψη (RYGB), η Γαστρεκτομή με Μανίκι (SG) και η Βιλιοπαγκρεατική Παράκαμψη με Διεγχειρητική Αλλαγή (BPD/DS) αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το στομάχι χειρίζεται το φαγητό, δημιουργώντας περιορισμό, δυσαπορρόφηση ή και τα δύο, που σημαίνει ότι θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες με την πάροδο του χρόνου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα σας δοθεί ένα πρόγραμμα γευμάτων μετά την επέμβαση και θα αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη τροφής καθώς προχωράτε στα διάφορα στάδια της διατροφής. Η βαριατρική διατροφή είναι ένα κρίσιμο διατροφικό πλάνο για άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική, δίνοντας έμφαση στους τύπους τροφίμων και στην πρόσληψη θερμίδων που απαιτούνται πριν και μετά τη διαδικασία.
Επειδή το στομάχι είναι τώρα μικρότερο, θα χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να αισθανθείτε πλήρεις. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλη σύγχυση γύρω από τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση μετά την επέμβαση και πόσες θερμίδες χρειάζονται μετά τη γαστρική μανίκι και τη βαριατρική χειρουργική. Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές και οι διατροφικές ανάγκες μετά την επέμβαση, όπως αυτές για τη γαστρική παράκαμψη και τη γαστρική μανίκι, είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί επιτυχής ανάκαμψη και απώλεια βάρους. Διαβάστε παρακάτω για την απάντηση!
Πόσες Θερμίδες Πρέπει να Καταναλώσω Μετά τη Βαριατρική Χειρουργική;
Υπάρχει πολλή πληροφορία σχετικά με το πόσο και τι πρέπει να τρώτε μετά τη βαριατρική χειρουργική. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων που πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά δεν είναι τόσο απλός. Δεν έχουμε ακόμη μια επικυρωμένη προβλεπτική εξίσωση για την εκτίμηση των θερμιδικών απαιτήσεων για ασθενείς μετά τη βαριατρική χειρουργική. Επομένως, οποιοιδήποτε στόχοι θερμίδων που σας έχουν δοθεί ή έχετε διαβάσει δεν βασίζονται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Επίσης, η πρόσληψη θερμίδων σας θα αλλάξει καθώς περνούν οι μήνες μετά την επέμβαση. Οι μερίδες θα αρχίσουν να αυξάνονται· αυτό είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο στην ποιότητα των τροφών που επιλέγετε παρά στην ποσότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα νέα σημάδια πείνας σας, καθώς και τα σημάδια κορεσμού σας. Η έμφαση δεν πρέπει να είναι στην καταμέτρηση του συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων που καταναλώνετε, αλλά στην προώθηση μιας δια βίου αλλαγής, όχι απλά μιας άλλης μη βιώσιμης δίαιτας. Ωστόσο, η παρακολούθηση της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης είναι κρίσιμη στο πλαίσιο των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών μετά την επέμβαση για ασθενείς με γαστρική παράκαμψη για να εξασφαλιστεί ότι είναι αρκετά χαμηλή για να διευκολύνει την ταχεία απώλεια βάρους ενώ καλύπτει τις ατομικές διατροφικές ανάγκες.
Η βαριατρική χειρουργική μειώνει την ποσότητα τροφής που μπορείτε να καταναλώσετε. Ωστόσο, δεν έχει επίδραση στην διατροφική ποιότητα της τροφής που τρώτε. Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι η πιο χρήσιμη, καθώς οι επιλογές με τις λιγότερες θερμίδες δεν είναι πάντα οι πιο θρεπτικές. Επειδή η ποσότητα είναι περιορισμένη, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα είναι υψηλή. Αν πρέπει να έχετε ένα εύρος στόχου θερμίδων για να παραμένετε στον σωστό δρόμο, σας καλύπτουμε. Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχουν εξειδικευμένα διαιτολόγια και πόροι για τους βαριατρικούς ασθενείς για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Η τυπική πρόσληψη θερμίδων για την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση είναι περίπου 400 kcal/ημέρα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα σας παρασχεθεί ένα πρόγραμμα γευμάτων μετά την επέμβαση που πιθανόν να είναι εξ ολοκλήρου υγρό για να βοηθήσει στη διαδικασία επούλωσης του γαστρεντερικού συστήματος. Η διατροφή σας θα προχωρήσει και θα περάσετε από πολτοποιημένα σε μαλακά τρόφιμα πριν επανέλθετε σε μια διατροφή με στερεά τρόφιμα. Μέχρι την 3η-4η εβδομάδα, το εύρος των θερμίδων σας θα είναι 600-800 kcal/ημέρα και θα πρέπει να στοχεύετε σε 60-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς θα πρέπει να καταναλώνουν 1.200-1.500 kcal/ημέρα, εξακολουθώντας να εστιάζουν σε 60-80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οι περισσότεροι ασθενείς θα καταναλώνουν περίπου 1.500 έως 1.800 kcal/ημέρα 6 μήνες μετά την επέμβαση και μακροπρόθεσμα. Όπως μπορείτε να δείτε, η πρόσληψη θερμίδων σας θα αυξηθεί ελαφρώς επίσης. Επιπλέον, μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες διατροφή είναι συχνά απαραίτητη για άτομα που προετοιμάζονται για βαριατρική χειρουργική, συνήθως περιλαμβάνοντας 450-700 θερμίδες την ημέρα υπό ιατρική παρακολούθηση για να διευκολυνθεί η απώλεια βάρους και να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της επέμβασης.
Παρακάτω παρατίθενται χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνετε στον σωστό δρόμο:
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα/βοσκή. Το να έχετε ένα σνακ μεταξύ των γευμάτων όταν είστε πεινασμένοι είναι απολύτως εντάξει, αλλά το τσιμπολόγημα ή το φαγητό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας λόγω βαρεμάρας, κούρασης, κ.λπ. μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματά σας και να σας αποτρέψει από την απώλεια βάρους.
- Φάτε πρωτεΐνη πρώτα. Στοχεύστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 60 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Δεδομένου ότι τρώτε λιγότερη τροφή, θα χρειαστεί να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια καλή πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα (αυγά, άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, φασόλια ή τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά).
- Φάτε αργά. Κάθε γεύμα θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά. Αν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί να φάτε πάρα πολύ πριν αντιληφθείτε ότι είστε πλήρεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό και/ή πόνο ή πίεση στον ώμο ή το άνω μέρος του θώρακα.
- Φάτε μικρές ποσότητες. Θα πρέπει να τρώτε όχι περισσότερο από ένα φλιτζάνι τροφής ανά γεύμα. Αν τρώτε μεγαλύτερες μερίδες, κινδυνεύετε να πάρετε βάρος και να τεντώσετε το θύλακα σας με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση μιας ζυγαριάς τροφίμων για να ζυγίζετε την τροφή σας θα βοηθήσει.
- Εισάγετε αργά νέα τρόφιμα. Προσπαθήστε να προσθέσετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα μπορείτε και δεν μπορείτε να χειριστείτε. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα για εσάς μετά από βαριατρική χειρουργική, αν και αυτό θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένα τρόφιμα.
- Αποφύγετε τη ζάχαρη και το λίπος. Όταν τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά, προϊόντα γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, ολικής άλεσης και φρούτα, δεν θα έχετε χώρο για τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τον κανόνα 10 προς 10. Φάτε τρόφιμα που έχουν λιγότερο από 10 γραμμάρια λίπους και 10 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Και εκεί το έχετε. Αυτός είναι ο οδηγός σας για στόχους θερμίδων και κατευθυντήριες γραμμές διατροφής μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Αν και μπορεί να φαίνεται μπερδεμένο στην αρχή, θα είστε απολύτως καλά εφόσον ακολουθείτε αυτό και ακούτε τι σας συμβουλεύουν οι επαγγελματίες υγείας σας. Παρακαλώ θυμηθείτε ότι αυτές είναι απλώς κατευθυντήριες γραμμές. Για να επιτύχετε επιτυχία στο ταξίδι της ευεξίας σας, πρέπει να βρείτε τις κατευθυντήριες γραμμές που λειτουργούν καλύτερα για εσάς και την μακροπρόθεσμη επιτυχία σας. Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό και οι κατευθυντήριες γραμμές σας μπορεί να μην είναι οι ίδιες με κάποιου άλλου.
Αναφορές:
- Jeffrey I. Mechanick et al. / Surgery for Obesity and Related Diseases 16 (2020) 175–247
- Sherf Dagan S, Goldenshluger A, Globus I, et al. Διατροφικές συστάσεις για ενήλικες ασθενείς με βαριατρική χειρουργική: κλινική πρακτική. Adv Nutr 2017;15:382–94.
- Lim HS, Kim YJ, Lee J, Yoon SJ, Lee B. Καθιέρωση Κριτηρίων Επαρκούς Πρόσληψης Θρεπτικών Συστατικών για την Επίτευξη Στόχου Απώλειας Βάρους σε Ασθενείς που Υποβάλλονται σε Βαριατρική Χειρουργική. Nutrients. 2020;12(6):1774. Δημοσιεύθηκε 2020 Ιουν 14. doi:10.3390/nu12061774
- Kanerva N, Larsson I, Peltonen M, Lindroos AK, Carlsson LM. Αλλαγές στη συνολική πρόσληψη ενέργειας και τη σύνθεση μακροθρεπτικών συστατικών μετά από βαριατρική χειρουργική προβλέπουν το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα βάρους: ευρήματα από τη μελέτη Swedish Obese Subjects (SOS). Am J Clin Nutr. 2017;106(1):136-145. doi:10.3945/ajcn.116.149112
- Vanoh D, Shahar S, Mahmood NR. Συσχέτιση μεταξύ επάρκειας θρεπτικών συστατικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων με το συνολικό ποσοστό απώλειας βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):610-619. doi:10.6133/apjcn.2015.24.4.11