ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ CELEBRATE - Χούμους με Ψητές Κόκκινες Πιπεριές (ΒΙΝΤΕΟ)
Αναβαθμίστε το σνακ σας με αυτό το χούμους με Ψητές Κόκκινες Πιπεριές που είναι φιλικό για βαριατρική διατροφή. Γεμάτο με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τα ρεβίθια, αυτό το κρεμώδες ντιπ είναι ένα γευστικό σνακ που ικανοποιεί τις λιγούρες ενώ σας κρατάει σε καλό δρόμο. Συνοδέψτε το με τραγανά λαχανικά ή τα αγαπημένα σας κράκερ ολικής άλεσης για μια απόλαυση χωρίς ενοχές που είναι τόσο νόστιμη όσο και θρεπτική.

| Μερίδες: 8-10 | Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά |
Συστατικά
- 50-450 ml κονσέρβες ρεβίθια, στραγγισμένα
- 1/4 φλιτζάνι υγρό ρεβιθιών
- 25-475 ml βάζο ψητές κόκκινες πιπεριές, στραγγισμένες
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
- Προσθέστε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε περισσότερο υγρό ρεβιθιών ή ελαιόλαδο (προσωπική προτίμηση) για πιο ομαλή υφή.
Διατροφικά Στοιχεία
Ρεβίθια
- Μερικές φορές αποκαλούμενα φασόλια garbanzo, τα ρεβίθια είναι ένα ευέλικτο όσπριο που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε σαλάτες, να αναμειχθεί σε χούμους και ακόμη και να κρυφτεί σε επιδόρπια!
- Τα ρεβίθια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν υψηλές ποσότητες μετάλλων όπως σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
- Τα ρεβίθια είναι τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην αργή πέψη των τροφών και δεν προκαλούν δραματικές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος.
- Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για την καρδιακή υγεία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά και φυτοστερόλες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Πηγές:
- Jukanti AK, Gaur PM, Gowda CL, Chibbar RN. Διατροφική ποιότητα και οφέλη για την υγεία των ρεβιθιών (Cicer arietinum L.): μια ανασκόπηση. Br J Nutr. 2012;108 Suppl 1:S11-S26. doi:10.1017/S0007114512000797
- The Nutrition Source. Ρεβίθια (Φασόλια Garbanzo). Harvard T.H. Chan School of Public Health. N.d. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chickpeas-garbanzo-beans/
Τζίντζερ
- Το τζίντζερ περιέχει ενώσεις που ονομάζονται gingerols και shogaols, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και δρουν ως αντιοξειδωτικά.
- Η αντιφλεγμονώδης δράση του τζίντζερ θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα, τις ημικρανίες και την έμμηνο ρύση.
- Έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας, ειδικά της πρωινής αδιαθεσίας και της ναυτίας που εμφανίζεται μετά από χειρουργική επέμβαση.
- Εκτός από την προσθήκη ισχυρών γεύσεων στα αγαπημένα σας γεύματα, μπορείτε να βρείτε τζίντζερ σε διάφορα τσάγια, χυμούς και καραμέλες.
Πηγές:
- NatMed Pro. Ginger. Ενημερώθηκε 11 Οκτωβρίου 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=961#effectiveness
- National Center for Complementary and Integrative Health. Ginger. Ενημερώθηκε Δεκέμβριος 2020. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
- White, Brett. Ginger: An Overview. Am Fam Physician. 2007;75(11):1689-1691. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0601/p1689.html
Κύμινο
- Το κύμινο δεν είναι μόνο ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μπαχαρικό, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες.
- Το κύμινο περιέχει ενώσεις που έχουν δείξει ότι μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Το κύμινο έχει δείξει ότι καταπολεμά βακτήρια και μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων.
Πηγές:
- NatMed Pro. Cumin. Ενημερώθηκε 16 Νοεμβρίου 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=635
- Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Αντιβακτηριακές και Αντιμυκητιακές Δραστηριότητες των Μπαχαρικών. Int J Mol Sci. 2017;18(6):1283. Δημοσιεύθηκε 2017 Ιουνίου 16. doi:10.3390/ijms18061283
- Johri RK. Cuminum cyminum και Carum carvi: Μια ενημέρωση. Pharmacogn Rev. 2011;5(9):63-72. doi:10.4103/0973-7847.79101
Κάρρυ
- Το κάρρυ είναι ένας συνδυασμός βοτάνων και μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά ταϊλανδέζικα πιάτα. Υπάρχουν τρεις κοινοί τύποι κάρρυ: κίτρινο, κόκκινο και πράσινο. Καθένας έχει μοναδικά προφίλ γεύσεων και οφέλη για την υγεία.
- Κίτρινο
- Το κύριο συστατικό του κίτρινου κάρυ είναι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς δημιουργεί το ζωντανό κίτρινο χρώμα του κάρυ. Περιέχει επίσης κουρκουμίνη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορα παραδοσιακά φάρμακα για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές του ιδιότητες.
- Βεβαιωθείτε ότι προσθέτετε μαύρο πιπέρι σε πιάτα με κουρκουμά, καθώς μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει την υγιή κουρκουμίνη.
- Ο κουρκουμάς δεν είναι το μόνο σούπερ μπαχαρικό που βρίσκεται στο κάρυ. Το κάρυ συχνά περιέχει άλλα μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, δάφνη και τζίντζερ. Μαζί με το δικό τους σύνολο οφελών για την υγεία, αυτά τα τρία μπαχαρικά έχουν δείξει ότι βοηθούν την πέψη και μειώνουν την ενόχληση στο γαστρεντερικό σύστημα.
- Πράσινο και Κόκκινο
- Γάλα καρύδας, τσίλι και άλλα μπαχαρικά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν κόκκινα και πράσινα κάρυ. Πιθανώς μαντέψατε ότι το κόκκινο κάρυ γίνεται με κόκκινες πιπεριές, ενώ το πράσινο κάρυ γίνεται με πράσινες πιπεριές.
- Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους αυξάνοντας το μεταβολικό ρυθμό και καταστέλλοντας την όρεξη.
Πηγές:
- NatMed Pro. Capsicum. Ενημερώθηκε 23 Ιουνίου 2023. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/databases/food,-herbs-supplements/professional.aspx?productid=945#background
- Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής. Συμπληρώματα Διατροφής για Απώλεια Βάρους: Φύλλο Πληροφοριών για Επαγγελματίες Υγείας. Ενημερώθηκε 18 Μαΐου 2022. https://ods.od.nih.gov/factsheets/WeightLoss-HealthProfessional/#disc
- Benenden Health. 7 Εκπληκτικά Οφέλη για την Υγεία από τη Σκόνη Κάρι. Χ.χ. https://www.benenden.co.uk/be-healthy/nutrition/spice-of-life-7-surprising-health-benefits-of-curry-powder/