Σας εμπιστεύονται 240.000+ άνθρωποι

Επιστημονικά αποδεδειγμένο

Εκπτώσεις όγκου έως και 15%

Το καλάθι σας

Το καλάθι σας είναι άδειο

Δείτε αυτές τις συλλογές!

Τροφικές δυσανεξίες - Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού ή γαστρικής παράκαμψης

Picture of unhealthy meal for bariatric patients

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν δυσανεξίες σε τρόφιμα, ειδικά κατά την περίοδο αμέσως μετά την επέμβαση, μόλις επιτραπεί η πρόοδος σε κανονική διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην κάθονται καλά και να προκαλούν μια άβολη αίσθηση ή ακόμα και δυσφορία για λίγο. Τι πρέπει να περιμένετε αν είστε προεγχειρητικός ή πρώιμος μετεγχειρητικός ασθενής; Ποιες θεωρούνται φυσιολογικές δυσανεξίες τροφίμων και υπάρχουν άλλες αιτίες δυσανεξιών τροφίμων;

Κοινές Δυσανεξίες Τροφίμων

Ορισμένα τρόφιμα που συνήθως δεν είναι καλά ανεκτά μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, ζυμαρικά, ψωμιά, ρύζι, βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό, αυγά, ινώδη λαχανικά, φρούτα με μεμβράνες, τρόφιμα με σπόρους και αγελαδινό γάλα (ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με λακτόζη). Ωστόσο, έχοντας αυτό κατά νου, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανεχθεί. Επίσης, θυμηθείτε ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική. Μια μέρα μπορεί να είστε σε θέση να ανεχθείτε ένα τρόφιμο που μπορεί να μην μπορείτε να ανεχθείτε μερικές ημέρες αργότερα. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι ορισμένοι ασθενείς βιώνουν αλλαγές στη γεύση μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Μπορεί απλά να μην έχετε πλέον επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα που σας άρεσαν πριν από την επέμβασή σας.

Γιατί Ορισμένα Τρόφιμα Δεν Είναι Ανεκτά;

Ορισμένες δυσανεξίες τροφίμων είναι προσωρινές και εμφανίζονται επειδή το νέο σας "μωρό στομάχι" δεν είναι ακόμα έτοιμο να διαχειριστεί αυτό το συγκεκριμένο τρόφιμο. Είναι παρόμοιο με το να ταΐζετε ένα νέο μωρό. Μπορεί να θέλετε να αρχίσετε με ένα νέο τρόφιμο τη φορά, ξεχωριστά, και να δείτε πώς είναι ανεκτό και στη συνέχεια να προχωρήσετε από εκεί. Δοκιμάζοντας μόνο ένα νέο τρόφιμο τη φορά, βοηθά να προσδιοριστεί ποιο τρόφιμο δεν ήταν καλά ανεκτό. Θυμηθείτε να τρώτε μόνο μια μπουκιά ή δύο από το νέο τρόφιμο αρχικά. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε όλα τα νέα τρόφιμα στο σπίτι επίσης, μέχρι να ξέρετε καλύτερα τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να ανεχθείτε. Αν βιώσετε μια δυσανεξία τροφίμων, πολλοί επαγγελματίες συνιστούν να περιμένετε μερικές εβδομάδες πριν το δοκιμάσετε ξανά.

Ένας άλλος λόγος που ένα τρόφιμο μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό θα μπορούσε να είναι η γρήγορη πρόοδος στο στάδιο της διατροφής. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από το μέσο συνιστώμενο χρόνο σε ένα στάδιο διατροφής πριν προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε με τον χειρουργό σας και/ή τον διατροφολόγο σας.

Από μια πιο φυσιολογική άποψη, οι δυσανεξίες τροφίμων (γενικά, όχι απαραίτητα ειδικά για βαριατρική χειρουργική) μπορεί να συμβούν λόγω έλλειψης των κατάλληλων ενζύμων ή χημικών ουσιών που είναι απαραίτητα για την πέψη ενός συγκεκριμένου τροφίμου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια, μέχρι πονοκεφάλους, αλλαγές στη διάθεση και ορισμένες δερματικές καταστάσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να πάρουν κάποιο χρόνο.

Συμβουλές για Μείωση των Δυσανεξιών Τροφίμων.

Υπάρχουν αρκετά κόλπα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δυσανεξίας τροφίμων. Παρακαλώ μιλήστε με τον χειρουργό σας, τον διατροφολόγο σας και/ή το πρόγραμμα σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε από αυτά για να διασφαλίσετε ότι το πρόγραμμα σας είναι άνετο με το πλάνο διατροφής σας.

  • Ζυμαρικά και ρύζι – Ορισμένοι ασθενείς τα πάνε καλά με το να τα μαγειρεύουν ελαφρά ή υπερβολικά. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν ανέχονται αυτά τα τρόφιμα μέχρι 9-12 μήνες μετά την επέμβαση.
  • Φρέσκο ψωμί – Δοκιμάστε να το φρυγανίσετε για να το κάνετε πιο ανεκτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν ανέχονται το ψωμί μέχρι περίπου 6-12 μήνες μετά την επέμβαση.
  • Βοδινό, κοτόπουλο, χοιρινό – Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια μέθοδο μαγειρέματος που διατηρεί την υγρασία.  Μαγειρέψτε μόνο μέχρι την ασφαλή θερμοκρασία.  Το υπερβολικό μαγείρεμα ξηραίνει το φαγητό κάνοντάς το λιγότερο ανεκτό.   Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τρυφεροποιητή κρέατος ή μαρινάδα (προσέξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος) για να κάνετε το κρέας πιο ανεκτό. 
  • Γαρίδες – Πολλοί ασθενείς έχουν πει ότι όσο μικρότερες είναι οι γαρίδες, τόσο καλύτερα τις ανέχονται.  Ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις όμορφες γαρίδες μέχρι να περάσει αρκετός χρόνος από την επέμβασή σας.
  • Αυγά – Αυτό είναι δύσκολο.  Μερικοί ασθενείς μπορούν να ανεχθούν τα βραστά αυγά, ενώ άλλοι όχι.  Μερικοί ασθενείς μπορούν να ανεχθούν τα αυγά ομελέτα, ενώ άλλοι όχι.  Δοκιμάστε να αλλάξετε τον τρόπο που μαγειρεύετε τα αυγά σας για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.
  • Ινώδη λαχανικά – Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ και ένα σουρωτήρι για να διαχωρίσετε τις αδιάλυτες ίνες.  Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν 6-12 μήνες μετά την επέμβαση για να φάνε ορισμένα τρόφιμα, όπως το σέλινο, τα σπαράγγια, κ.λπ.
  • Μεμβράνες φρούτων – Αφαιρέστε τις μεμβράνες από τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή για να αυξήσετε την ανεκτικότητα.
  • Φλούδες φρούτων και λαχανικών – Αφαιρέστε τη φλούδα των φρούτων μέχρι να είναι πιο ανεκτές, όπως τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα αγγούρια, οι πατάτες, κ.λπ.
  • Μαρούλι – Το μαρούλι επίσης φαίνεται να μην είναι πολύ ανεκτό για μερικούς ασθενείς.  Αν και γνωρίζουμε ότι τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα είναι πιο θρεπτικά, μερικοί ασθενείς ανέχονται καλύτερα το μαρούλι iceberg αρχικά και μετά μπορούν να δοκιμάσουν το πιο πράσινο μαρούλι όταν έχουν περάσει λίγος χρόνος από την επέμβαση.  Άλλοι ασθενείς έχουν μοιραστεί ότι όσο πιο φρέσκο είναι το μαρούλι, τόσο καλύτερα το ανέχονται.
  • Τρόφιμα με σπόρους – Αποφύγετε να τρώτε τον σπόρο αν είναι δυνατόν ή περιμένετε να φάτε αυτό το τρόφιμο μέχρι να περάσει λίγος χρόνος από την βαριατρική σας επέμβαση (παραδείγματα περιλαμβάνουν τις φράουλες).
  • Γάλα αγελάδας (ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα) – Δοκιμάστε γάλα σόγιας, γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου (αναζητήστε ελαφριές ή χαμηλότερες θερμίδες επιλογές) αντί για γάλα αγελάδας.
  • Μέγεθος μερίδας – Συχνά μπορεί να μην είναι το ίδιο το φαγητό που δεν είναι ανεκτό, αλλά το μέγεθος της μερίδας του φαγητού.  Πολλές φορές τα τρόφιμα που φαίνονται να είναι “μη ανεκτά,” είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα που μας γεμίζουν πιο γρήγορα, απαιτώντας έτσι να τρώτε λιγότερο από αυτά.  Όπως γνωρίζουμε, είναι δύσκολο να καθοριστεί ακριβώς πόσο από κάθε φαγητό μπορείτε να ανεχθείτε στην αρχή, καθώς χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να καταλάβετε τι μπορείτε να ανεχθείτε ως άτομο.  Για παράδειγμα, το κοτόπουλο είναι ένα κοινό τρόφιμο που δεν είναι καλά ανεκτό.  Ακόμα κι αν μπορείτε να φάτε 6 μπουκιές γιαουρτιού, πιθανότατα δεν μπορείτε να φάτε 6 μπουκιές κοτόπουλου.  Το κοτόπουλο είναι μια πιο στερεή πρωτεΐνη και 1-2 μπουκιές μπορεί να είναι το μόνο που μπορείτε να ανεχθείτε νωρίς μετά την επέμβαση.   Ακόμα και η κατανάλωση 1 επιπλέον μπουκιάς θεωρείται υπερφαγία, που μπορεί να προκαλέσει δική της δυσφορία.  Εργαστείτε για να εκπαιδεύσετε εκ νέου το μυαλό σας να αναγνωρίζει την αίσθηση της πληρότητας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε την άβολη αίσθηση “γεμάτου.”
  • Ρυθμός κατανάλωσης – Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη την ταχύτητα με την οποία τρώτε.  Μπορεί να είστε σε θέση να ανεχθείτε ένα συγκεκριμένο φαγητό πολύ καλύτερα αν το τρώτε με πιο αργό ρυθμό και βεβαιώνεστε ότι μασάτε σωστά. 

Ενώ αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, ελπίζουμε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε τη μετάβασή σας στο νέο σας διατροφικό πλάνο μετά την επέμβαση λίγο πιο εύκολη.  Παρακαλώ έχετε υπόψη ότι κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικές συστάσεις και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.  Κάτι που λειτουργεί για εσάς, μπορεί να μην λειτουργεί για τον βαριατρικό σας φίλο.  Ανυπομονούμε να ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ μαζί σας καθώς μεταβαίνετε στο κανονικό σας διατροφικό πλάνο!


 

Προηγούμενη θέση
Επόμενη ανάρτηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε, τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν