Πολλοί ασθενείς αναφέρουν δυσανεξία στα τρόφιμα, ιδίως κατά την περίοδο αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, όταν σας επιτρέπεται να προχωρήσετε στην κανονική διατροφή. Ορισμένες τροφές μπορεί να μην κάθονται καλά και να προκαλούν ένα δυσάρεστο συναίσθημα ή ακόμη και δυσφορία για κάποιο χρονικό διάστημα. Τι πρέπει να περιμένετε εάν είστε ασθενής πριν από την επέμβαση ή στις αρχές της μετεγχειρητικής περιόδου; Ποιες θεωρούνται φυσιολογικές δυσανεξίες στα τρόφιμα και υπάρχουν άλλες αιτίες δυσανεξίας στα τρόφιμα;
Συνήθεις τροφικές δυσανεξίες
Μερικές τροφές που συνήθως δεν γίνονται καλά ανεκτές μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, το χοιρινό, τα αυγά, τα λαχανικά με χορδές, τα φρούτα με μεμβράνες, τα τρόφιμα με σπόρους και το αγελαδινό γάλα (ή άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα με λακτόζη). Ωστόσο, έχοντας αυτό κατά νου, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός ως προς το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ανεχθεί. Να θυμάστε επίσης ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική. Μια μέρα μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε ένα τρόφιμο, το οποίο μπορεί να μην μπορείτε να ανεχτείτε λίγες μέρες αργότερα. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αλλαγές στη γεύση μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Μπορεί απλώς να μην έχετε πλέον την επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα που σας άρεσαν πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Γιατί ορισμένα τρόφιμα δεν είναι ανεκτά;
Ορισμένες τροφικές δυσανεξίες είναι προσωρινές και συμβαίνουν επειδή το νέο σας "μωρουδιακό στομάχι" δεν είναι ακόμη έτοιμο να χειριστεί το συγκεκριμένο τρόφιμο. Είναι παρόμοιο με το τάισμα ενός νέου μωρού. Ίσως να θέλετε να ξεκινήσετε με ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά, ξεχωριστά, και να δείτε πώς είναι ανεκτό και στη συνέχεια να προχωρήσετε από εκεί και πέρα. Δοκιμάζοντας μόνο μία νέα τροφή κάθε φορά, βοηθάτε να προσδιορίσετε ποια τροφή δεν ήταν καλά ανεκτή. Θυμηθείτε να τρώτε αρχικά μόνο μια ή δύο μπουκιές από το νέο τρόφιμο. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να δοκιμάζετε όλες τις νέες τροφές και στο σπίτι, μέχρι να γνωρίζετε καλύτερα τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να ανεχτείτε. Εάν παρουσιάσετε δυσανεξία σε κάποιο τρόφιμο, πολλοί επαγγελματίες συνιστούν να περιμένετε μερικές εβδομάδες προτού το δοκιμάσετε ξανά.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ένα τρόφιμο μπορεί να μην είναι καλά ανεκτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την πολύ γρήγορη προώθηση στο στάδιο της δίαιτας. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται περισσότερο από τον μέσο συνιστώμενο χρόνο σε ένα στάδιο δίαιτας πριν προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε με τον χειρουργό ή/και τον διαιτολόγο σας.
Από μια πιο φυσιολογική άποψη, οι τροφικές δυσανεξίες (γενικά, όχι απαραίτητα ειδικά για τη βαριατρική χειρουργική) μπορεί να οφείλονται στη μη ύπαρξη των κατάλληλων ενζύμων ή χημικών ουσιών που απαιτούνται για την πέψη μιας συγκεκριμένης τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια, μέχρι πονοκεφάλους, αλλαγές στη διάθεση και ορισμένες δερματικές παθήσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα.
Συμβουλές για τη μείωση των τροφικών δυσανεξιών.
Υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσετε τροφική δυσανεξία. Μιλήστε με τον χειρουργό, τον διαιτολόγο ή/και το πρόγραμμά σας πριν δοκιμάσετε κάποιο από αυτά, ώστε να διασφαλίσετε ότι το πρόγραμμά σας είναι άνετο με το διατροφικό σας πρόγραμμα.
- Ζυμαρικά και ρύζι - Ορισμένοι ασθενείς τα πάνε καλά με ελαφρώς υπομαγειρεμένο ή παραμαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν ανέχονται αυτές τις τροφές μέχρι 9-12 μήνες μετά την επέμβαση.
- Φρέσκο ψωμί - Δοκιμάστε να το φρυγανίσετε για να το κάνετε πιο ανεκτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν ανέχονται το ψωμί μέχρι περίπου 6-12 μήνες μετά την επέμβαση.
- Μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό - Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μέθοδο μαγειρέματος που διατηρεί την υγρασία. Μαγειρεύετε μόνο στην ασφαλή θερμοκρασία. Το υπερβολικό μαγείρεμα στεγνώνει τα τρόφιμα καθιστώντας τα λιγότερο ανεκτά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακτικό κρέατος ή μια μαρινάδα (προσέξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος) για να κάνετε το κρέας πιο ανεκτό.
- Γαρίδες - Πολλοί ασθενείς έχουν πει ότι όσο μικρότερες είναι οι γαρίδες, τόσο καλύτερα τις ανέχονται. τους. Έτσι, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις υπέροχες γαρίδες μέχρι να απομακρυνθείτε περισσότερο από το χειρουργείο σας.
- Αυγά - Αυτό είναι δύσκολο. Ορισμένοι ασθενείς μπορούν να ανεχθούν τα βραστά αυγά, ενώ άλλοι όχι. Ορισμένοι ασθενείς μπορούν να ανεχθούν την ομελέτα, ενώ άλλοι όχι. Δοκιμάστε, λοιπόν, να διαφοροποιήσετε τη μέθοδο με την οποία μαγειρεύετε τα αυγά σας για να δείτε αν αυτό κάνει τη διαφορά.
- Κομμάτια λαχανικών - Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ και ένα σουρωτήρι για να διαχωρίσετε τις άπεπτες φυτικές ίνες. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι 6-12 μήνες μετά την επέμβαση για να φάνε ορισμένα τρόφιμα, όπως σέλινο, σπαράγγια κ.λπ.
- Μεμβράνες φρούτων - Αφαιρέστε τις μεμβράνες των πορτοκαλιών, των γκρέιπφρουτ και άλλων εσπεριδοειδών για να αυξήσετε την ανοχή.
- Φλούδες φρούτων και λαχανικών - Αφαιρέστε τη φλούδα των φρούτων μέχρι να γίνουν καλύτερα ανεκτά, όπως τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα αγγούρια, οι πατάτες κ.λπ.
- Μαρούλια - Τα μαρούλια φαίνεται επίσης να μην είναι πολύ καλά ανεκτά για ορισμένους ασθενείς. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι τα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά είναι πιο θρεπτικά, ορισμένοι ασθενείς ανέχονται καλύτερα το μαρούλι iceberg αρχικά και στη συνέχεια μπορούν να δοκιμάσουν τα πιο πράσινα μαρούλια όταν απομακρυνθούν λίγο περισσότερο από την επέμβαση. Άλλοι ασθενείς έχουν μοιραστεί ότι όσο πιο φρέσκο είναι το μαρούλι τόσο καλύτερα το ανέχονται.
- Τρόφιμα με σπόρους - Αποφύγετε την κατανάλωση του σπόρου αν είναι δυνατόν ή περιμένετε να φάτε αυτό το τρόφιμο μέχρι να απομακρυνθείτε λίγο περισσότερο από τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση (παραδείγματα είναι οι φράουλες).
- Γάλα αγελάδας (ή άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα) - Δοκιμάστε γάλα σόγιας, γάλα χωρίς λακτόζη, γάλα ρυζιού ή γάλα αμυγδάλου (αναζητήστε light ή επιλογές με λιγότερες θερμίδες) αντί για γάλα αγελάδας.
- Μέγεθος μερίδας - Συχνά μπορεί να μην είναι το ίδιο το τρόφιμο που δεν είναι ανεκτό, αλλά το μέγεθος της μερίδας του τροφίμου. Πολλές φορές τα τρόφιμα που φαίνονται να είναι "μη ανεκτά", είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα που μας χορταίνουν γρηγορότερα, επομένως απαιτούν να τρώτε λιγότερα από αυτά. Όπως γνωρίζουμε, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ακριβώς πόσο από κάθε τρόφιμο μπορείτε να ανεχτείτε στην αρχή, καθώς χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να καταλάβετε τι μπορείτε να ανεχτείτε εσείς ως άτομο. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο είναι ένα συνηθισμένο τρόφιμο που δεν είναι καλά ανεκτό. Ακόμη και αν μπορείτε να φάτε 6 μπουκιές γιαούρτι, το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορείτε να φάτε 6 μπουκιές κοτόπουλο. Το κοτόπουλο είναι μια πιο στερεή πρωτεΐνη και 1-2 μπουκιές μπορεί να είναι το μόνο που μπορείτε να ανεχτείτε νωρίς μετά το χειρουργείο. Ακόμη και η κατανάλωση 1 μπουκιάς επιπλέον θεωρείται υπερκατανάλωση τροφής, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη δική της δυσφορία. Προσπαθήστε να επανεκπαιδεύσετε το μυαλό σας στο να αναγνωρίζει το αίσθημα του κορεσμού, ώστε να αποφύγετε το δυσάρεστο αίσθημα του "μπουκωμένου".
- Ρυθμός φαγητού - Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ταχύτητα με την οποία τρώτε. Μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε ένα συγκεκριμένο φαγητό πολύ καλύτερα αν το τρώτε με πιο αργό ρυθμό και βεβαιωθείτε ότι μασάτε σωστά.
Αν και αυτός ο κατάλογος δεν είναι πλήρης και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, ελπίζουμε ότι αυτός θα σας βοηθήσει να κάνετε τη μετάβαση στο νέο διατροφικό σας πρόγραμμα μετά την επέμβαση λίγο πιο εύκολη για εσάς. Λάβετε υπόψη σας ότι κάθε πρόγραμμα έχει διαφορετικές συστάσεις και κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Κάτι που λειτουργεί για εσάς, μπορεί να μην λειτουργεί για τον βαριατρικό σας φίλο. Ανυπομονούμε να ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ μαζί σας καθώς μεταβαίνετε στο κανονικό διατροφικό σας πρόγραμμα!