Μερίδες: Μερίδες: 1 μερίδα: 15 | Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά | Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες |
Ιρλανδικό μοσχάρι στιφάδο φιλικό προς τους βαριατρικούς
Αυτό είναι ένα ευέλικτο twist σε ένα ιρλανδικό κλασικό - ιδανικό για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου! Τροποποιήσαμε μια κλασική εκδοχή του μοσχαρίσιου στιφάδο και το κάναμε λίγο πιο φιλικό προς τους βαριατρικούς μειώνοντας την ποσότητα των πατατών, αυξάνοντας την πρωτεΐνη και προσθέτοντας μερικά περισσότερα λαχανικά. Αυτή η συνταγή μπορεί επίσης να φτιαχτεί σε στιγμιαία κατσαρόλα ή σε κατσαρόλα κρόκποτ, ανάλογα με το χρόνο σας!
Συστατικά
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 900 γρ. μοσχαρίσιο μοσχαρίσιο μοσχάρι - κομμένο σε κύβους 1 in, χωρίς ορατό λίπος
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 φλιτζάνια ζωμό βοδινού κρέατος με χαμηλό νάτριο
- 1 φλιτζάνι μπύρα Guinness stout - Προαιρετικά
- 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, σε μεγάλους κύβους
- 2 μεγάλα κοτσάνια σέλινο, σε μεγάλους κύβους
- 3 μεγάλα καρότα, σε μεγάλους κύβους
- 2 χρυσές ή κόκκινες πατάτες, σε μεγάλους κύβους
- ½ φλιτζάνι κατεψυγμένος αρακάς
- 225 ml μανιτάρια baby bella, κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες
- Τοποθετήστε ένα φούρνο ή μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να προθερμανθεί για περίπου 5 λεπτά. Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά.
- Κόψτε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, αφαιρώντας το ορατό λίπος. Απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση στο ξύλο κοπής. Πασπαλίστε με αλεύρι και ανακατέψτε για να καλυφθεί.
- Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στην κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέστε περίπου 10 κομμάτια κρέατος. Μην γεμίζετε υπερβολικά το τηγάνι γιατί το κρέας δεν θα ροδίσει. Γυρίζετε κάθε 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει εντελώς. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε 2-3 παρτίδες. Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε το στην άκρη.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά για να αναπτυχθεί η γεύση. Προσθέστε τη μπύρα Guinness για να σβήσετε το τηγάνι, ξύνοντας τον πάτο για να πάρετε όλα τα κομμάτια. Προσθέστε το ζωμό βοδινού κρέατος, τη σάλτσα Worcestershire, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και επιστρέψτε το κρέας στο τηγάνι. Φέρτε το φαγητό σε βρασμό και, στη συνέχεια, μειώστε το σε σιγανή φωτιά. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες.
- Προσθέστε όλα τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και συνεχίστε να σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για άλλη μια ώρα ή μέχρι το κρέας να είναι πολύ μαλακό και τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση.
Σημείωση: Η μπύρα είναι προαιρετική, αν επιλέξετε να την παραλείψετε, αντικαταστήστε την με 1 ακόμη φλιτζάνι ζωμό βοδινού κρέατος.
Άλλες μέθοδοι μαγειρέματος:
Για την κατσαρόλα: Μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για 6-8 ώρες.
Για Instant Pot: Μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 60 λεπτά και αφήστε την πίεση να εκτονωθεί φυσικά για 15 λεπτά.